Het nieuwe BBQ seizoen zit er weer aan te komen. Nu corona geen grote invloed meer heeft op de groepsgrote, is de kans groot dat het dit jaar helemaal los gaat. “Iedereen smacht weer naar de zomerse feestjes met een hapje en drankje”, aldus onze grillmaster Roel Amoraal. Het zijn trouwens niet alleen de consumenten die niet kunnen wachten, ook Roel zelf staat te popelen om weer aan de slag te kunnen voor grote groepen. Samen met hem bespreken we de BBQ trends voor 2022.
BBQ tradities
Bijna iedereen maakt wel eens gebruik van de BBQ, vooral in de zomer wordt er meermaals op steenkool gebraden en gebakken. Toch wint ook de winterbarbecue steeds meer terrein. Zelfs met kerst wordt er meer en meer gebruik gemaakt van de BBQ. Deze sessies worden dan meestal gebruikt voor de grotere en luxere stukken vlees.
Waar mannen vaak traditiegetrouw de tang vasthouden, is dat nu al lang achterhaald. Ook het standaard biertje wordt steeds vaker vervangen voor cocktails en andere zoete drankjes.
Mobiele houtskoolgrill BBQ trailer
In ieder geval nieuw dit jaar bij Beijk Catering is de BBQ trailer. Een mobiele houtskoolgrill die makkelijk vervoerd kan worden. “Deze BBQ zetten wij vooral in bij de grotere partijen. Hiermee kan ik mij als kok helemaal uitleven. Omdat de BBQ trailer gestookt wordt met houtskool krijgen alle producten die typische BBQ smaak.”
De mobiele BBQ trailer kan op heel veel verschillende locaties ingezet worden als foodtruck. Barbecueën is ook niet alleen maar meer iets wat achter in de tuin gebeurt. Bij steeds meer bedrijfsfeesten, verjaardagen, events en andere partijen willen organisatoren een stukje kwaliteit geleverd hebben. Live cooking met een kok is dan de ideale oplossing.
Mobiele pizza oven
Andere mooie aanvullingen zijn de verschillende foodtrucks en de houtgestookte pizza oven. “Hoewel dit niet direct onder BBQ geschaard mag worden, is dit wel een geweldige optie. Wij beschikken over een mobiele pizzaoven die bijna overal neergezet kan worden. Het voordeel is dat de smaak echt traditioneel is. Omdat wij ook andere foodtrucks hebben, kunnen wij het complete plaatje verzorgen. Van BBQ tot wijnbar en van pizza oven tot baristabar. Vooral dit uitgebreide concept wordt steeds meer ingezet.”
Luxe vleesassortiment
Naast de traditionele burger en het worstje wordt er steeds luxer vlees gebruikt op de BBQ. “Wij zagen deze trend al eerder ontstaan, maar merken nu dat steeds meer mensen echt voor een kwalitatief stukje vlees of vis gaan. Een BBQ mag daarom ook wat meer kosten dan vroeger. Zeker bij de bruiloften of luxe tuinfeesten, waar wij regelmatig komen, zien we dit meer en meer terugkomen. Hier is dan ook altijd een kok aanwezig om het vlees, vis en de vegetarische producten te bereiden.” Spareribs, lamskoteletten, beenham, zalm, gamba’s
Vegetarisch
Vegetarische producten worden steeds populairder en winnen ook terrein op de BBQ. Het gaat dan niet eens zozeer om de vleesvervangers als vegetarische worstjes, maar vooral de groentes en bijvoorbeeld de bietenburger maken een opmars. “Wij werken veel samen met De Vegetarische Slager, waarbij ze enkel gebruik maken van vegetarische ingrediënten.”
Gekoelde dranken
Uiteraard mogen de gekoelde drankjes niet ontbreken. Dit kan simpel met een koeltas of als er stroom is een koelkast. We zien echter steeds vaker dat het luxer en exclusiever mag. Zo wordt er met regelmaat een mobiele bar ingezet voor verse frisse dranken, wijnen, bieren en koffie. Maar ook een mobiele cocktailbar op locatie inclusief bartender komt regelmatig voor.